Wat is urgentie en hoe vraag ik urgentie aan ?

Urgentie - met spoed een woning nodig
Heeft u met spoed woonruimte nodig? Moet u of uw gezin vanwege een noodsituatie zo snel mogelijk verhuizen? Is het écht dringend en zijn er geen andere oplossingen? In heel bijzondere of bedreigende situaties kunt u voorrang krijgen bij het zoeken naar een huurwoning. U kunt dan urgentie aanvragen. Als u urgentie krijgt, bieden we u binnen drie maanden een huurwoning aan.

Urgentieregeling
Er is één urgentieregeling voor sociale huurwoningen in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Oss, Bernheze en Heusden. De woningcorporaties BrabantWonen, JOOST, Mooiland, Woonveste en Zayaz werken samen om die regeling uit te voeren.

Stappen die u moet zetten
U heeft haast, dat begrijpen we. Toch moet u eerst wat stappen zetten. Zo voert u altijd eerst een gesprek met een adviseur. Over uw kansen op urgentie én over eventuele andere mogelijkheden om een woning te vinden. Dat noemen we een kans-adviesgesprek.

En als u een aanvraag doet, wordt die beoordeeld door een onafhankelijke, deskundige Toetsingscommissie.
In deze uitleg ziet u welke stappen leiden tot een urgentieaanvraag.
Download the english version here.

Laat een woonconsulent uw aanvraag indienen, niet een tussenpartij
Op het internet zijn meerdere partijen actief die u aanbieden om het aanvraagproces voor een urgentieverklaring te regelen. Deze partijen zijn géén partner van WoonService Regionaal, de woningcorporaties of de gemeente.
Als u een tussenpartij inschakelt, levert u dat geen tijdswinst of voordeel op. Het zorgt wel voor extra kosten. U betaalt de tussenpartij namelijk een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Wij adviseren dus om de adviseur van de woningcorporatie namens u urgentie aan te laten vragen.